V Misterijih smo že večkrat pisali o blagodejnosti kurkume in njenega standardiziranega izvlečka kurkumina v obliki kapsul, pršil in liposomskih pripravkov. Izdelki se močno razlikujejo glede na to, kako je kurkumin v njih pridobljen in obdelan. Največ priznanih znanstvenih raziskav, kakih dvajset, je bilo narejenih na trdnem lipidnem kurkuminu Longvida – edinem, za katerega je dokazano, da dobro prehaja krvno-možgansko pregrado

 

V preteklosti je kurkuma znanstvenike zanimala predvsem zaradi močnih protivnetnihprotibolečinskih in antioksidativnih lastnostih. Domnevo, da snovi v njej pomagajo preprečevati vnetja, so znanstveno potrdili prav slovenski strokovnjaki iz ljubljanskega Kemijskega inštituta. Pred nekaj leti jim je namreč uspelo na molekularni ravni dokazati, kako njena učinkovina kurkumin preprečuje vnetja, s tem pa tudi zmanjšuje tveganje za nekatere vrste raka. Njihov izsledek je pomemben tudi za varovanje pred želodčnim rakom, ki ga med drugim povzroča okužba z bakterijo Helicobacter pylori. Kurkumin blagodejno deluje tudi pri boleznih srca in ožilja, med njimi pri aterosklerozi, ter pri nevrodegenerativnih boleznih, kot je Alzheimerjeva bolezen.

ŠIROKO DELOVANJE

Področje, na katero deluje kurkumin, je torej precej široko. To je pokazala tudi študija na Ohio State University v ZDA na zdravih ljudeh srednjih let, v kateri so ugotovili, da uživanje kurkumina izboljša številne ključne dejavnike staranja. Dokazali so pomemben vpliv kurkume na izboljšanje kognitivnih sposobnostidelovanja srčnožilnega sistema in pri zaustavljanju staranja. Študija o biološki razpoložljivosti kurkumina Longvida je že po enkratnem odmerku pokazala znatno večje plazemske koncentracije prostega kurkumina – v primerjavi s 95-imi odstotki drugih oblik kurkumina je imel kar 65-krat večjo doseženo koncentracijo ter za 285 odstotkov daljšo prisotnost v krvi. Izboljšanje tehnologij pridobivanja in obdelave kurkumina se odraža tudi pri hitrosti, s katero ta zavre vnetja v živčevju. Kurkumin Longvida se vsrka v možgane v treh urah po vnosu, kar dokazuje tudi njegovo visoko biološko razpoložljivost za druge organe in tkiva, ki jim kurkumin koristi.

Longvido odlikuje največje vsrkavanje v primerjavi z drugimi oblikami, kot so lipidi, nanodelci in ciklodekstrini. Preprečuje razpad hipokampalnega sinaptofizina, kar kaže na njegovo pomembno vlogo pri nastajanju novih možganskih celic

ZA BOLJŠI SPOMIN

V dvojno slepi raziskavi na šestdesetih starostnikih, starih 65 do 85 let, sta se ob odmerku 400 mg kurkumina pri zdravih starostnikih že eno uro po zaužitju izboljšala pozornost in zmogljivost pomnjenja. Skupina, ki je uživala kurkumin Longvida, se je značilno bolje odrezala pri reševanju spominskih testov od skupine, ki je uživala placebo. Ob daljšem enomesečnem jemanju so ugotovljeni trajnejši rezultati ter zmanjšanje ravni stresa, umirjenost in stabilno izboljšanje spomina.

Še več opisov raziskav kurkumina Longvida je v knjigi Sanje Lončar Kako ohraniti možgane