Zložljiva lučka za razkuževanje

Mednarodno združenje za ultravijolično svetlobo IUVA meni, da lahko UV dezinfekcija, tehnologija razkuževanja z ultravijolično svetlobo, pomaga zmanjšati prenos novega koronavirusa, ki povzroča bolezen covid-19.

V medicinski in tehnični literaturi je ultravijolična svetloba UVC svetlobna energija v razponu 200 do 280 nanometrov svetlobe. Zadnjih štirideset let jo vse bolj uporabljajo pri razkuževanju pitne vode, odpadne vode, zraka, farmacevtskih izdelkov in površin proti celotnemu naboru človeških patogenov – mikrobov, ki povzročajo bolezni. Vse do zdaj preizkušene bakterije in virusi – teh je več sto, vključno s koronavirusi – se odzivajo na razkuževanje z ultravijolično svetlobo. Pogosto jo uporabljajo hkrati z drugimi tehnologijami za razkuževanje, denimo filtriranjem in čiščenjem, da dosežejo najboljši učinek in dosežejo vse površine.

Ultravijolična svetloba deaktivira oziroma ubije vsaj dva koronavirusa, ki sta najbližja sorodnika virusa SARS-CoV-2. To sta SARS-CoV-1 in MERS-CoV. To deaktivacijo so dokazali v nadzorovanih pogojih v laboratoriju. Mednarodno združenje za ultravijolično svetlobo meni, da lahko podobne rezultate pričakujemo tudi pri novem koronavirusu SARS-CoV-2.

Učinkovitost ultravijolične svetlobe je odvisna od časa izpostavljenosti in sposobnosti ultravijolične svetlobe, da doseže viruse v vodi, zraku ter v gubah in razpokah materialov in površin. Okužbo z novim koronavirusom lahko povzroči stik z onesnaženimi površinami in nato dotikanje obraza. Zmanjšanje tega tveganja je ključno, ker lahko virus živi na plastičnih in kovinskih površinah do tri dni.

Kot vsak sistem za razkuževanje je treba tudi naprave za razkuževanje z ultravijolično svetlobo uporabljati varno in pravilno. Nikoli ne gledamo neposredno v vir ultravijolične svetlobe. Med delovanjem naprave se morajo ljudje in živali umakniti iz prostora, da nam ne povzroči morebitnih poškodb kože in oči ter da ne vdihavamo ozona, ki je potreben za popolno razkužitev prostora, saj doseže tudi dele, kamor ultravijolična svetloba ne seže. Po razkuževanju prostor temeljito prezračimo.

A. Š.


Zložljiva lučka za razkuževanje z ultravijolično svetlobo (33 cm)