Reabilar

Taksifolin, ki ga pridobivajo iz lubja sibirskega macesna, je eden najmočnejših naravnih antioksidantov – polifenolov. Onesposablja proste radikale v telesu, krepi stene krvnih žil, izboljšuje obnovo notranjih organov in tkiv. Varuje celice, izboljšuje imunski sistem, čisti telo pred zunanjimi strupenimi vplivi, obnavlja poškodovana tkiva po poškodbah ali hudih boleznih. Upočasnjuje staranje, preprečuje nastanek bolezni in zavira že obstoječa bolezenska stanja.

Antioksidanti so naravne snovi, ki nevtralizirajo proste radikale. To so na primer vitamina C in E, Q10, betakaroten in selen. So v sadju in zelenjavi, a v količinah, ki ne zadostujejo našim telesnim potrebam. Sodobni človek zato samo s hrano ne dobi zahtevanega dnevnega odmerka antioksidantov, s čimer nehote prispeva k oksidativnemu stresu in pospešenemu staranju lastnega telesa.

PROTI PROSTIM RADIKALOM

Prosti radikali poškodujejo celično strukturo celice in membrano celičnih organelov in v najslabšem primeru pride do poškodbe genskega materiala ali DNK. Spremembe v genih lahko vodijo do mutacij, ki ustvarjajo rakave celice. Antioksidanti bistveno upočasnijo ali preprečijo oksidacijo in se z oddajanjem svojih elektronov borijo proti prostim radikalom.

Raziskovalci so za določitev vrednosti, potrebne za zaščito pred prostimi radikali, razvili znanstveno metodo ORAC za merjenje količine antioksidantov. Ocenjujejo, da je v telesu s povprečno duševno in telesno dejavnostjo vsakodnevno toliko prostih radikalov, da bi za njihovo nevtralizacijo morali vnesti v telo količino antioksidantov, ki ustreza zmogljivosti 3000 do 5000 ORAC enot.

Eden od najmočnejših naravnih antioksidantov po ORAC merilu je prav dihidrokvercetin oziroma taksifolin. En gram taksifolina vsebuje tudi 32.000 do 36.000 enot ORAC. Ena stomiligramska kapsula z vsebnostjo 98 odstotkov čistega taksifolina vsebuje kar 3200 do 3600 ORAC enot. Od ene kapsule ima torej koristi celo telo.

ZAŠČITA MOŽGANOV

Možgani in osrednji živčni sistem pa so še posebej občutljivi na škodljive učinke prostih radikalov. Z leti se lahko v možganih kopičijo radikalne poškodbe, ki vodijo do kognitivnega upada in bolezni, kot sta demenca in alzheimerjeva bolezen. Taksifolin nudi temeljno zaščito možganom in živčnim celicam – nevronom.

Iz lubja sibirskega macesna pridobivajo taksifolin, ki je eden najmočnejših naravnih antioksidantov.

Znanstveniki so proučevali, kako taksifolin varuje možgane pred takšnimi poškodbami. Ugotovili so, da zavira izražanje encimov, ki vodijo v vnetje. Poleg tega pomaga preprečevati, da bi vnetne bele celice napadale in se prilepile na ranljiva področja možganov. Ti ukrepi pomagajo zagotoviti vitalno nevrološko zaščito pred oksidativnimi poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali in ki se pogosto pojavijo, kadar možgani prejmejo premalo krvi ali kisika.

Poleg kognitivnega upada, ki pogosto spremlja staranje, so lahko prizadete tudi osnovne funkcije, kot so zaznavanje, razmišljanje, jezik in zavest. Zaščita možganskih predelov, odgovornih za te funkcije, je še ena pomembna prednost taksifolina. V eni študiji so raziskovalci ugotovili, da taksifolin preprečuje, da bi prosti radikali povzročili oksidativno škodo ključnim živčnim celicam, ki nadzorujejo te funkcije.

Z zaščito možganskih celic in osrednjega živčnega sistema lahko torej taksifolin pomaga preprečiti nekatere najbolj uničujoče spremembe, povezane s staranjem.

PREHRANSKO DOPOLNILO REABILAR

Reabilar vsebuje izvleček sibirskega macesna. V pakiranju je trideset kapsul po sto miligramov 98-odstotnega dihidrokvercetina – taksifolina.

Kapsula vsebuje najmanj 6400 enot po ORAC-u. Priporočeni odmerek za odrasle je ena kapsula na dan, v času kosila ali večerje.

A. Š.