NLP pri Kočevski Reki

Prejeli smo dopis našega bralca in sodelavca, neodvisnega raziskovalca Mirana Komela, v katerem nam je dokumentiral neznani leteči predmet, ki ga je fotografiral s svojega doma decembra lani. Njegov dopis objavljamo v celoti.

V branje vam tokrat pošiljam opis dogodka v zvezi z NLP-jem ali neznanim letečim predmetom v četrtek, dne 9. 12. 2021 ob 15.32 nad vasjo Novi Lazi pri Kočevski Reki.

Tega dne je moja žena postavila snežaka in kot vsako leto sem ta dogodek tudi ovekovečil z več fotografijami. Po ogledu fotografij sem na eni od njih opazil nenavadno anomalijo v ozadju oziroma delu neba. Pri povečavi se je izkazalo, da gre za objekt, ki bi ga prav lahko označil kot neznani leteči predmet.

Glede na to, da okolico kot domačin kar dobro poznam, lahko ocenim, da je bil omenjeni predmet oddaljen od naše hiše približno petsto metrov v smeri jugozahoda, da je letel na višini približno petdeset metrov in da je bil dolg oziroma širok najmanj kot osebni avtomobil. Njegovo pravo višino je kljub povečavi dejansko težko oceniti.

Predmet je, kot je videti šele na povečavi, zavit v nekakšno meglico, morda plazmo, kar lahko nakazuje njegovo delno prikrivanje, izžarevanje pogonske ali podobne energije, nenazadnje tudi izjemno hitrost, ali pa gre, kar je tudi možno, za več teh dejavnikov hkrati. Je pa nedvomno dejstvo, da na naslednjih posnetih fotografijah v razmiku samo nekaj sekund tega predmeta ni več videti.

NESLIŠNI PREDMET

V času fotografiranja tega predmeta ni bilo v bližnji okolici zaznati nikakršnega zvoka, niti se ga ni dalo videti s prostim očesom. Predmet se je po obliki sodeč nekako gibal v smeri sever–jug, oziroma lahko tudi obratno, saj se kljub njegovi povečavi dejansko ne da ugotoviti, kje je pravzaprav njegov sprednji in kje zadnji del.

Se pa na povečavi vsaj delno in na prvi pogled nakazuje nekakšno ogrodje oziroma konstrukcija, ki še najbolj spominja na glasbene vilice. Levi del je bolj polkrožne oblike, kot nekakšna konjska podkev, desni del pa spominja na zalomljeno črko L ali, še bolje, razpotegnjeno črko Z. Dopuščam tudi možnost, da je ta leteči predmet dejansko drugačne oblike od zgoraj opisanega, saj njegova nezadostna ostrina žal ne dopušča bolj točne razlage. Na povečani fotografiji se na njegovem vrhu opazi nekakšen bel sijaj, morda kot odboj svetlobe od svetle kovine.

Pojavnost neznanega letečega predmeta na fotografiji se ne izkazuje kot morebitna posledica optične ali elektronske napake v fotoaparatu, atmosferskih motenj, ptice v letu ali kakšnih nam doslej poznanih letalnih naprav.

Miran Komel

komel.miran@gmail.com