Če se dalj časa počutimo slabo, smo nerazložljivo potrti in brez energije, nenehno prehlajeni ali se nam že kažejo znaki kake bolezni, naš zdravnik bržkone ne bo pomislil, da nam morebiti primanjkuje pomembnih vitaminov. A zdravje lahko vzamemo tudi v svoje roke. Za začetek nam v laboratoriju izmerijo, koliko imamo v sebi vitamina D, vitamina B12 in magnezija. O vitaminu B12 in magneziju smo v Misterijih pisali že večkrat, tokrat vam predstavljamo vitamin D.

Kako pogosto je pomanjkanje vitamina D?

Je močno razširjeno; od 80 do 85 odstotkov ljudi ima premalo vitamina D. Najbolj tragično je to za nosečnice. Po eni strani zaradi njenega zdravja med nosečnostjo in zaradi razvoja otroka, ki potrebuje dovolj vitamina D, kalcija, fosforja, B12 in drugih vitaminov in mineralov. Po drugi strani zato, ker bi dovolj vitamina D, ki bi ga prejemala nosečnica, lahko preprečilo avtoimunske bolezni pri otrocih. Po izsledkih študije, v kateri so devettisočim nosečnicam zadnje tri mesece nosečnosti merili ravni vitamina D, so imeli otroci večje tveganje za razvoj avtoimunskih bolezni, če so imele nosečnice nižje ravni vitamina D. Tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 1 v otroštvu je bilo dvakrat večje pri otrocih, katerih matere so imele raven vitamina D manj kot 54 nmol/l (21,6 ng/ml) v zadnjem trimesečju nosečnosti, v primerjavi z materami, ki so imele raven vitamina D več kot 89 nmol/l (35,6 ng/ml). Verjetno, da tega ne ve nobena nosečnica.

Kaj povzroča pomanjkanje vitamina D?

Premalo sonca; naš način življenja je tak, da nas veliko dela v zaprtih prostorih od osmih do štirih. Ko pridemo ven, pa zunaj ni več sonca za sintetiziranje vitamina D na koži. Pa tudi če smo na prostem, denimo ob 14. uri oziroma tedaj, ko bi lahko na koži prišlo do tvorjenja vitamina D, jo pokrijemo, ker imamo zaradi vsesplošnih informacij predsodke glede sončenja. Tretji vzrok so sončne kreme, ki blokirajo tvorjenje vitamina D na koži. Nadalje, ljudje s temnejšo kožo, ki imajo veliko pigmenta, imajo manjšo zmožnost absorpcije vitamina D. In nenazadnje je tu še kultura; ponekod morajo imeti ženske pokrito telo, zato imajo veliko premalo vitamina D.

Se da vitamin D, tako kot druge vitamine, dobiti iz hrane?

To ni mogoče. Pojesti bi morali na primer en kilogram lososa na dan, da bi dobili 10.000 IE vitamina D. Čeprav lahko marsikje preberemo, da je vitamin D v rumenjaku, sardinah in drugi hrani. A gre za tako minimalne količine, da je to zanemarljivo. Ponekod ga hrani dodajajo, vendar ne gre za hrano, ki bi imela naravno toliko vitamina. Brez prehranskih dodatkov in sončenja ne gre. Sončenje je v tem primeru zdravilo. Včasih je zdravnik bolnikom s osteoporozo predpisal vsak dan pol ure sončenja. Tudi otroci so se sončili na plaži, da bi izkoristili sonce za zdravilo.

Ali s starostjo peša nastajanje vitamina D?

Da, s starostjo je zmanjšana zmožnost sintetiziranja vitamina D na koži. Nisemo pa našli nobene študije, ki bi to povezala s točno starostjo, kdaj se to zgodi, ker je odvisno tudi od kakovosti kože, debelosti človeka in drugih dejavnikov.

Obstaja povezava med pomanjkanjem vitamina D in debelostjo?

Obstaja. Observacijske študije so pokazale, da večji ko je telesni indeks, večje je pomanjkanje vitamina D. Zato je treba debelim dati dva- do petkrat večji terapevtski odmerek vitamina D. Maščobno tkivo zajame vitamin D in si ga prisvoji za svoje delovanje.

Ali se ves vitamin D, ki ga popršimo pod jezik, vgradi v telo?

Ne moremo reči, da se absorbira vse, odvisno je od encimov v ustih, od tega, ali je sluznica vneta in podobno; je pa pri tej obliki uživanja vitamina D vnos v telo zagotovo večji kot pri drugih načinih uživanja; pod jezikom so krvne žile, ki učinkovine hitro absorbirajo.

Ali je lahko vitamina D preveč?

V neki študiji, v kateri so dajali ljudem osem tednov vsak dan 50.000 IE vitamina D, se je pokazala le blaga hiperkalcemija – raven kalcija v krvi je bila le nekaj nad zgornjo mejo normalnega. To pomeni, da se težko doseže strupenost vitamina D; to bi morali biti izredno veliki odmerki. Zastrupljenost z vitaminom D je izjemno redka. Morali bi jemati mega odmerke dolgo časa. Največji priporočeni zgornji dnevni vnos vitamina D pri tistih, ki imajo dovoljšno vrednost vitamina D, je 4000 IE; škodljivih stranskih učinkov zagotovo ni.

Kdaj sijejo žarki za D3?

Vitamin D3 se na koži tvori le pod vplivom UVB žarkov. Pod pogojem, da imamo v telesu dovolj snovi za njegovo sintezo. Te pa dobimo iz živil z veliko žvepla, kot so brokoli, čebula in česen. UVB žarki Slovenijo dosežejo samo v času od 5. aprila do 5. septembra.