Sovjetska podmornica

O neznanih letečih predmetih, ki so jih opazili v nekdanji Sovjetski zvezi in danes Rusiji, je ufolog Paul Stonehill napisal več knjig, med njimi tudi Paranormalne skrivnosti Evrazije (Paranormal Mysteries of Eurasia) iz leta 2011. Po njem povzemamo nekaj primerov sovjetskih oziroma ruskih srečanj z NLP-ji.

Zanimivo srečanje z NLP-jem je zabeležila posadka sovjetske jedrske podmornice leta 1965 v Atlantskem oceanu. Kapitan polkovnik Kolčin je posadki dovolil, da pride na zunanjo palubo. Na tem območju ni bilo nobene ladje, nebo pa je bilo zvezdnato in brez oblakov. Nato je stražar opazil predmet v obliki cigare, ki se je tiho premikal po nebu. Čeprav je bila podmornica takrat v mednarodnih vodah, so Sovjeti domnevali, da je neznani predmet ameriški, in so se hoteli takoj potopiti. Toda radar na krovu ni zaznal ničesar in kapitan se je odločil ostati na površini. Iz NLP-ja so se nenadoma izstrelili trije žarki in sovjetski podmorničarji so na njem opazili nekaj zelo nenavadnega. NLP ni imel gondol niti vodoravnih ali navpičnih krmil. Predmet je bil dolg dvesto do dvesto petdeset metrov, oni pa niso poznali takšnih krmilnih naprav; tiste, ki so jih uporabljale ameriške zračne sile, so bile veliko manjše. NLP se je nato počasi spuščal na površje oceana, pol milje od podmornice, in se potopil pod vodo. Sonar podmornice je ob tem zabeležil čuden, zelo intenziven, a kratek zvok.

PRELETI PODMORSKE BAZE

Rusko geografsko društvo iz Sankt Peterburga, ustanovljeno leta 1980, je proučilo več deset tisoč primerov opazovanj NLP-jev. Predsednik komisije za nenavadne pojave tega društva Jevgenij Litvinov je bil častnik sovjetske mornarice in ni jemal resno objavljenih informacij o NLP-jih. A v zimi 1979/80 je Severno floto pretreslo več tovrstnih dogodkov, zato je sovjetski generalštab spremenil svoj odnos do te teme.

NLP-ji so pol leta vsak teden obiskali sovjetsko podmorsko bazo v Zahodni Dvini. Plovila v obliki diskov so lebdela nad območji za pripravo oboroževanja, kjer so bili torpedi, mine in jedrsko orožje. NLP-ji so letali tudi nad skritim tajnim sovjetskim vojaškim mestom. Medtem ko je vojaško osebje spodaj prosto opazovalo »leteče krožnike«, jih protiletalski radarji niso registrirali. Stotnik Beregovoj, vodja pomorske obveščevalne službe Severne flote, je ukazal, da NLP-je fotografirajo, vendar brez uspeha; film je bil vsakič nenamerno osvetljen.

Sovjeti so poskušali ugotoviti naravo teh NLP-jev. Sprva so sumili NATO, nato pa so izvedeli, da potencialni nasprotniki nimajo takšne tehnologije. Da bi preprečili paniko, so poveljniki vojaškemu osebju rekli, da so NLP-ji sovjetska plovila, ki jih testirajo. Seveda so visoki častniki vedeli, da to ni res, in so bili zaradi negotovosti prestrašeni.

Nato je NLP izpustil žarek svetlobe, ki ni takoj dosegel površine vode, ampak se je v nasprotju z zakoni fizike spuščal počasi.

NLP-JE ZANIMALO NOVO OROŽJE?

V tej zimi so se zgodili resni incidenti. Posadka sovjetske podmornice Projekt 671 je naletela na NLP. Podmornica je prihajala v bazo; včasih je izplula na površje, včasih se je potopila na dvesto metrov. Želeli so, da jih vohunski sateliti ne zaznajo. Nato so prejeli poročilo, da je naravnost nad njimi letalo. Poveljnik Aleksej Korčev je bil presenečen, saj vreme za letenje z letali nikakor ni bilo primerno. Toda petdeset metrov od podmornice je lebdel srebrn disk, ki se je počasi premikal s podmornico, nekoliko pred njo. Posadka si ga je ogledovala in bila nad njim očarana. Nato je NLP izpustil žarek svetlobe; ta steber svetle bele svetlobe ni takoj dosegel površine vode, ampak se je v nasprotju z zakoni fizike spuščal počasi. Korčev je takoj ukazal spremembo smeri ladje. Disk se je počasi dvigal in izginil v oblakih. Sovjeti so domnevali, da je NLP hotel preiskati podmornico, ki je imela na krovu novo orožje.

Mikhail Soroka, raziskovalec paranormalnih pojavov iz Kijeva, je podoben dogodek opisal v intervjuju za časopis Fakti decembra 2007. Ko se je podmornica, ki je spremljala ladjo, pojavila na površju, se je na nebu pojavil velik leteči predmet v obliki gobe z navzdol obrnjenim klobukom. Spodnji del je sijal belo svetlobo, del nad njim je svetil rumeno, naslednji del je žarel rdečkasto svetlobo, v zgornjem delu pa je sijala svetlo rdeča luč. Predmet se je približal in proti ladji usmeril žarek s svojega žarometa. Nato je objekt nepričakovano izginil. Obveščevalna služba sovjetske mornarice je vedela, da se NLP-ji običajno pojavljajo nad vojaškimi plovili in obalnimi objekti.

V prisotnosti NLP-ja so naenkrat tik pred podmornico, na vodi, zagledali sijoč zemljevid Sredozemlja.

POTRDIL OBSTOJ NLP-JEV

Litvinov je bil kasneje v posebni komisiji glavnega štaba sovjetske mornarice, kjer je prebral na desetine poročil o NLP-jih. Eno od njih je opisovalo pristanek NLP-ja v zalivu Motovski v Barentsovem morju. Leta kasneje je v tem zalivu in fjordu Litsa prišlo do uhajanja tekočih radioaktivnih odpadkov iz odlagališča. Zapadnaya Litsa je največje in najpomembnejše rusko oporišče za jedrske podmornice, nedaleč od norveške meje. NLP-jev ni registrirala nobena radarska postaja v bližini. Sovjetski strokovnjaki so domnevali, da zato, ker jih je obdajal ioniziran oblak.

Litvinov je omenil tudi dogodek v Sredozemlju novembra 1976. Sovjetska dizelska podmornica Projekt 641 je plula skozi Gibraltar in izplavala na površje. Bilo je ob dveh zjutraj in morje je bilo mirno. Kapitan, stražar in signalist so prišli na krov, da preverijo koordinate podmornice. Nenadoma so levo nad obzorjem opazili sijočo srebrno kroglo, ki se je hitro vzpenjala. Naenkrat so tik pred podmornico, na vodi, zagledali sijoč zemljevid Sredozemlja. Pojavil se je ravno v trenutku, ko je navigator hotel določiti lokacijo podmornice glede na položaj zvezd. Vtis je bil, da je nekdo na krogli prebral misli ruskega navigatorja. Sijoča ​​karta je označevala tudi položaj podmornice. Sfera je odletela in zemljevid je izginil.

Litvinov je prepričan, da NLP-ji obstajajo. Razvil je kompleksno metodo za sistematično ločevanje poročil, ki upošteva tristo petdeset meril. Pravi, da so »videnja« v sedemdesetih odstotkih primerov naravni pojavi ali mistifikacije. Preostalih trideset odstotkov pa so opazovanja pravih NLP-jev. V svoji bazi podatkov ima deset tisoč takih primerov. Najpogosteje se pojavljajo nad vojaškimi objekti, območji ekoloških nesreč in geološkimi prelomnicami.

D. N.

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 327 (oktober 2020).