Boreliozo ali Lymsko bolezen, najpogosteje jo prenašajo klopi, zdravimo z antibiotiki. A ne vedno uspešno. V naravni nabor zdravilnih rastlin – od divje ščetice, japonske stebelne dresni do grozdnih pečk –, ki pripomorejo k ozdravljenju te precej zahrbtne in kompleksne bolezni, se uvršča tudi stevija. Ta je znana predvsem kot sladilo, v katerem ni sladkorja.

Oddelek za biologijo in znanost o okolju na univerzi New Haven v Connecticutu v novi študiji dokazuje, da ima stevija potencial, da pozdravi kronično oziroma zastarano obliko Lymske bolezni. V izsledkih študije poudarjajo, da lahko antibiotiki pozdravijo 80 do 90 odstotkov obolelih, 10 do 20 odstotkov bolnikov pa razvije kronično obliko Lymske bolezni, ki lahko poškoduje kateri koli organ v telesu, vključno z možgani in živčnim sistemom.

Lymsko bolezen povzroča zelo iznajdljiva in inteligentna bakterija svedraste oblike Borrelia burgdorferi. Bakterija (borelij je sicer okrog tristo vrst) lahko glede na okoljske pogoje spreminja svojo morfološko obliko iz spirohete v spiralno, okroglo, L-obliko ali biofilm in nazaj. Znanstveniki so v študiji zaključili, da je bil izvleček iz listov stevije učinkovit proti vsem znanim morfološkim oblikam B. Burgdorferi.

Izvleček iz listov stevije vsebuje številna fitohranila z antibakterijskimi lastnostmi. Ta antibakterijski učinek stevije so primerjali s posameznimi antibiotiki in njihovimi kombinacijami, ki se uporabljajo za zdravljenje kronične oblike Lymske bolezni. Laboratorijski testi so pokazali, da je izvleček listov stevije učinkovit pri vseh oblikah borelij.

Raziskovalci so ugotovili, da je izvleček iz stevije učinkovito deloval na tako imenovane biofilme, ki so značilni za zastarane borelioze in so najbolj odporni proti antibiotikom. Med zaključki študije so izpostavili tudi dejstvo, da antibiotiki biofilma niso odpravili, pač pa so ga še povečali. Navsezadnje so v študiji prav tako potrdili, da izvleček iz listov stevije znižuje visok krvni tlak in zmanjšuje krvni sladkor pri diabetesu tipa 2.

Učinkovanje stevije je treba podkrepiti še z dodatnimi raziskavami in kliničnimi preskusi.

Avtor: Valerija Hozjan - Kovač