Dr. Tomislav Majić

Kako je z dodajanjem vitamina C v Sloveniji? Pogovarjali smo se s kardiologom, internistom primarijem dr. Tomislavom Majićem, dr. med.

 

Komu svetujete infuzijsko intravensko terapijo z vitaminom C?

Na Futuristic Clinic* v Ljubljani vitamin C pogosto kombiniramo z drugimi vitamini, minerali in aminokislinami. Vitamin C je bistveni element v številnih zdravljenjih. Tako srčnim bolnikom pomaga pri tvorbi kolagena in krepi moč srca; tistim, ki imajo premalo železa, ga dajemo v kombinaciji z železom za boljše vsrkavanje. Pri razstrupljanju telesa in jetrnih funkcijah ima vitamin C v sinergiji z glutationom vlogo čistilca prostih radikalov in strupov. Z vitamini skupine B, alfalipoično kislino in karnozinom pa celice čistimo in jim vračamo energijo.

 

Koliko ste uspešni pri zdravljenju izgorelosti in kaj nagovarjate z vitaminom C pri teh bolnikih?

Stres je velikanski potrošnik vitamina C. Nadledvična žleza, ki dela med stresom na previsokih obratih, ga potrebuje za obnovo, visok kortizol v organizmu zvišuje raven sladkorja in tudi tu nastopi vitamin C, ki pomaga ta sladkor presnoviti v energijo. Z vnosom vitamina C povečamo nastajanje karnitina, aminokisline, ki služi kot most, ki prenaša maščobo v mitohondrije, kar pomaga pri ustvarjanju energije. Na ta način vitamin C poveča energijo in zmanjša izčrpanost. Še ena prednost, ki jo daje vitamin C pri kroničnem stresu, pa je, da prispeva k pretvorbi tirozina v adrenalin, ki znižuje raven kortizola, stresnega hormona v telesu. Pravzaprav pri izgorelosti nagovarjamo in polnimo izpraznjene zaloge energije, okrepimo imunski sistem in povežemo »prekurjen živčni sistem«, ki je z izgubo bioritma in neprestanim delovanjem simpatičnega živčnega sistema izgubil kompas. Z intravenskim dodajanjem imamo res dobre rezultate, kakršnih oralno žal ne moremo doseči zaradi izgube vsrkavanja v črevesju.

 

Zakaj intravensko in ne zgolj oralno?

Pri oralnem vnosu vitamina C telo dobi le kakih osemnajst odstotkov odmerka, ki ga zaužijemo. Pri starostnikih ali pri bolnikih z motnjami v presnovi je vsrkavanje slabo. Tudi pri kroničnem stresu, ko je telo nenehno v stanju bega ali boja, ni skoraj nobenega vsrkavanja. Zato je tu intravensko dodajanje vitaminov še kako potrebno. In kljub temu, da telo po nekaj urah izloči odvečni vitamin C, se z visoko koncentracijo dosežejo neverjetni rezultati, ki jih je v svoji študiji, ki je bila nagrajena z Nobelovo nagrado, prvi dokazal oče vitamina C, doktor Linus Pauling.

Intravensko dajanje vitamina C na Futuristic Clinic v Ljubljani.

Kolikšne intravenske odmerke vitamina C priporočate svojim bolnikom preventivno? Je potrebnih več terapij zaporedoma ali je dovolj le ena?

Za bolnike z neko kronično boleznijo, ki je vezana na imunski sistem, je dovolj nekaj gramov vitamina C. Pri akutnih stanjih, kjer je potrebno iz telesa odplaviti večjo količino prostih radikalov, pa so odmerki lahko tudi višji od dvajset gramov. Te terapije se ponavljajo do petkrat, pa tudi večkrat. Enkrat je dovolj, če čutimo, da bomo zboleli, pa še to se kombinira z vitamini, ki dvigujejo moč celic oziroma tako imenovano ATP-energijo.

 

Kako potekajo terapije? Kako dolgo traja ena?

Po pogovoru in krvni sliki bolniku določimo terapijo. To je navadno niz različnih infuzij. Če se odločim za vitamin C, ga ponovimo vsaj petkrat. Diagnoza določa odmerek. Potem višji medicinski tehnik da bolniku kanilo in uporabi infuzijo po točno določenem protokolu. Ob terapiji se meri tlak in število kapljic na minuto, da se doseže potrebna koncentracija. Nismo imeli še niti enega primera kontraindikacij. Po vseh smernicah in izkušnjah je intravenska uporaba popolnoma varna terapija.

Ali bolnikom priporočate, da prej naredijo laboratorijske preiskave in katere?

Vsi bolniki, ki so kandidati za dodajanje vitaminov, mineralov in aminokislin, morajo prej opraviti osnovne funkcionalne teste krvi. Od lipidov, vnetnih faktorjev, jetrnih in ledvičnih funkcij, inzulina, kortizola in ščitničnih hormonov, določenih vitaminov, homocisteina, mineralov, železa. Pri višjih odmerkih vitamina C še glukozo 6-fosfat-dehidrogenezo – encim, ki nam pove, če naše telo dobro presnavlja ta vitamin. S tem izločimo tiste, ki za te terapije morda niso primerni. Pri antiaging terapiji oziroma terapiji proti staranju lahko naredimo tudi test antioksidantov, po katerih merimo, koliko je telo še sposobno obnavljati celice in kako močne so.

 

Kaj pa novi koronavirus?

 Več študij dokazano govori ravno v prid visokim odmerkom vitamina C. Res je, sam redno spremljam vse te študije in resnično kažejo na dobre rezultate v boju s covid-19. Na Kitajskem so doslej opravili najmanj tri študije z dodajanjem vitamina C v visokih odmerkih. Koronavirus pandemijo lahko dramatično upočasnimo ali zavremo takoj in povsod z visokimi odmerki vitamina C.

 

Je vitamin C lahko tudi podpora onkološkim bolnikom?

Vitamin C zmanjšuje kronični vnetni proces, dokazano zmanjšuje CRP pokazatelj vnetnega procesa v telesu. Veliko laboratorijskih študij je pokazalo, da visoka koncentracija askorbata ne moti učinka kemoterapije in obsevanja v nekaterih primerih, nekatere študije kažejo, da učinek teh terapij celo povečujejo.

041/328 218


C vitamin je na voljo tudi v naši spletni trgovini:

Liposomski vitamin C (250 ml, 750 mg)

Liposomski vitamin C (250 ml, 500 mg)

Liposomski vitamin C (100 ml, 500 mg)

Liposomski vitamin C Ascolip

Liposomski vitamin C (150 ml)