V vaši košarici nimate nobenih elementov.
Avtorici: Štefani Lesnik in Lucija Zlodej
Založila: ARA založba
Format: 12,5 × 19,5 cm
Obseg: 60 strani
Vezava: broširano
Konopljino seme je nepogrešljiva hrana. Vsebuje od 28 do 35 % maščobe, 30 do 35 % ogljikovih hidratov, 20 do 24 % proteinov, 35 % balastnih snovi (neoluščeno seme) in v primerjavi z drugimi živili visoko vsebnost vitamina B (predvsem B1, B2 in B3 ali niacina), vitamin E, kalcij, magnezij, kalij in železo. Ne vsebuje pa holesterina in glutena in je zato lahko prebavljivo.
V zadnjih nekaj letih ponovnega odkrivanja široke uporabnosti konoplje je znanost ugotovila, da konopljino olje vsebuje zelo pomembno gama-linolensko kislino. Konoplja pa je tako rekoč edinstven vir te nenasičene, človeku še kako potrebne maščobne kisline. Njeno seme vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin, ki jih naš organizem ne ustvarja, vendar so zanj neobhodno potrebne. Poleg beljakovin so najpomembnejše sestavine konopljinega olja večkrat nenasičena maščobna kislina – linolna kislina (50 do 70 % vseh maščobnih kislin), alfa-linolenska kislina (15 do 25 %) in redko prisotna gama-linolenska kislina (2 do 4 %). Maksimalno razmerje 3 : 1 med maščobno kislino omega-3 in omega-6 uvršča konopljino olje med dragocena naravna olja. Kot edino rastlinsko olje pa konopljino olje vsebuje še maščobno kislino omega-9.
Ta knjiga vam omogoča, da brez posebnega truda uvrstite konopljo v vsaj en obrok.
Članki | |
---|---|
Proizvajalec | Ara Založba |