BREZPLAČNA POMOČ IN SVETOVANJE
   01 431 20 25 ali 051 307 777      

www.polarix.si  | www.longyglass.si 

Košarica 0Item(s)

V vaši košarici nimate nobenih elementov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Kurent-korant, ali veš, kdo si?

Hiter pregled

Avtor v tej knjigi strne več desetletij raziskovanja kurentovega obredja kot kolektivne šamanske prakse v družbenem in širšem kozmološkem kontekstu, ki jo sam od rane mladosti tudi aktivno izvaja. V času, ko kurente vse pogosteje srečujemo na številnih športnih prireditvah, turističnih suvenirjih in v televizijskih šoviv, nas Čelan opozarja na kurentovo izrazito duhovno dimenzijo in obredno etiko.


Navkljub vse bolj prevladujoči neoliberalni logiki nam ljudem namreč ni uspelo izbrisati kurentove ritualne moči in tako zbanalizirati edinstvenega lika, ki med svečnico in pepelnico na Ptuju in v okolici obnavlja vez med človekom in vsem bivajočim. Nasprotno, po prepričevanju številnih čas, v katerem naša civilizacija ne bo mogla preživeti, ne da bi se zavestno oslonila na izjemna izročila in prakse takih in drugačnih kurentov, šele prihaja. V tej luči je vredno prebirati to knjigo z vso pozornostjo in empatijo.


Štefan Čelan je eden najbolj zaslužnih ljudi za vpis obhodov kurentov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Če bi bilo po njegovo, se na seznam ne bi vpisal le etnološki običaj, ampak tudi mistično obrednje kurenta.

Podrobnosti

Avtor: Štefan Čelan
Založba: Beletrina, Ptuj
Obseg: 129 strani
Format: 16,5 × 21 cm
Vezava: trda

O AVTORJU:

Dr. Štefan Čelan, deluje na znanstveno raziskovalnem področju nesnovne kulturne dediščine in je častni senator Federacije evropskih karnevalskih mest – FECC, Bil je tudi vodja skupine za pripravo nominacije Obhodov kurentov za vpis na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri organizaciji UNESCO. Je ambasador letošnjega 60. Kurentovanja, ki kurentovo opravo tudi sam nosi že vrsto let.

Dodatne informacije

Članki Ne
Proizvajalec Ne
  1. Bodite prvi in napišite mnenje za ta produkt

Napišite vaše lastno mnenje