BREZPLAČNA POMOČ IN SVETOVANJE
   01 431 20 25 ali 051 307 777      

www.polarix.si  | www.longyglass.si 

Košarica 0Item(s)

V vaši košarici nimate nobenih elementov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Misteriji 339 (oktober 2021)

Hiter pregled

IZ VSEBINE:



  • Sloveniji manjkajo koze - Od dveh do črede s sto kozami
    Leta 1954 je bila reja koz v Sloveniji z zakonom prepovedana; povzročale naj bi preveč škode na podrastju. Predvsem v gozdovih. Dovoljena je bila le še reja koz sanske pasme v zaprti reji, zaradi česar se je število koz drastično zmanjšalo. Kozjereja sedaj počasi oživlja. Spet pridobivajo na veljavi kozje meso, mleko in mlečki izdelki, tako da se marsikatera kmečka družina že preživlja izključno s kozjerejo in predelavo kozjega mleka v mlečne izdelke. Ena od njih je petčlanska družina na ekološki kmetiji Štefančič iz Fare v občini Kostel na Kočevskem.


  • Vročinski valovi ubijajo - Vpliv vremena na zdravje in počutje ljudi
    »Za večino ljudi so največja obremenitev vročinski valovi, ki so v zadnjih desetletjih postali intenzivnejši, pogostejši in dolgotrajnejši kot v preteklosti. V Evropi se je zavedanje o pomenu opozarjanja na ustrezno obnašanje in prilagajanje na vročinske valove okrepilo po letu 2003, ko je zaradi vročinskih valov v zahodni Evropi prezgodaj umrlo okoli sedemdeset tisoč ljudi. Meteorološke službe poskrbijo za zgodnje opozarjanje na vročinske valove, zdravstvene službe pa za ustrezna navodila in ukrepe,« pojasnjuje meteorologinja Tanja Cegnar z Agencije RS za okolje.


  • Nimam več srčnega popuščanja - Napačno poimenovano in nerazumljeno zdravstveno stanje
    »Leta 2003 so mi diagnosticirali srčno popuščanje. To je bil zame grozen šok. Zdelo se mi je, da so se mi bolezenski znaki, kot sta utrujenost in zadihanost pri hoji, pojavili nenadoma. Ko sem imela čas za razmišljanje še o čem drugem razen o dogodku, ki me je spravil v bolnišnico in do vrste kardiologov, sem spoznala, da se mi je že več let razvijala kardiomiopatija, bolezen srčne mišice, ki je bila vzrok mojega srčnega popuščanja.« To so uvodne besede iz knjige Kako lahko dobro živimo s srčnim popuščanjem, iz katere povzemamo ta članek.


  • Kamnine nas učijo ponižnosti - Okolica Bohinjskega jezera je bila poseljena že pred šest tisoč dvesto leti
    Geolog prof. dr. Andrej Šmuc raziskuje kamnine, ki dajejo najdaljšo informacijo o zgodovini planeta Zemlje. Raziskuje sediment oziroma usedline slovenskih jezer in Jadranskega morja. Jezerske usedline pričajo o vulkanskih izbruhih, potresih, podnebnih spremembah, človeškem vplivu, atomskih nesrečah, onesnaženju … Z njim smo se pogovarjali, kaj o preteklosti pripoveduje Bohinjsko jezero, ki je poleg Blejskega najstarejše jezero v Sloveniji. Staro je najmanj dvanajst tisoč let in beleži naselitev človeka v to območje.


  • Čutil za tehnična sevanja nimamo - Vplivi elektromagnetnih sevanj na zdravje so lahko pretresljivi
    »Med glavne probleme bivalnih okolij sodobnega človeka sodijo tehnično povzročena elektromagnetna sevanja, kakovost zraka – mikroklima in VOC-hlapne organske spojine –, plesni, nekatere umetne svetlobe, hrup, radon ter sama umestitev bivalnega prostora v okolje,« pravi Igor Šajn, direktor in ustanovitelj Stavbne biologije Slovenija (Stavbnabiologija.si). Ukvarjajo se z meritvami in svetovanjem glede bivalnih okolij tako tistim, ki že imajo hiše oziroma stanovanje, kot tudi novograditeljem. Vse njihovo delo temelji na mednarodnem standardu priporočil SBM-2015, ki je v prvi vrsti namenjeno vsem, ki se zavedajo pomena zdravega bivalnega okolja za svoje družine.


  • Čebele odkrivajo bolne - Bolezen spremeni človekov telesni vonj
    Čebele so naučili odkrivati ljudi, ki so okuženi s koronavirusom SARS-CoV-2. To je uspelo, kot poroča Deutsches Bienen Journal v svoji julijski številki, skupini strokovnjakov na nizozemski univerzi Wageningen.


  • Posiljevanje nevidnih bitij - Duhovnost in spolnost (4)
    Ameriški režiser Sidney J. Furie je leta 1981 posnel film Entiteta (The Entity), srhljivo zgodbo o ženski, materi samohranilki, ki jo napada in posiljuje nevidno bitje. Psihiatri jo imajo najprej za noro, trdijo, da si je rane in podplutbe, ki jih je dobila ob napadih, povzročila sama. Šele ko se napadi začno dogajati tudi vpričo drugih ljudi, začno verjeti njeni zgodbi. Primer pritegne pozornost skupine parapsihologov, ki raziščejo dogajanje in ji tudi priskočijo na pomoč. Na prvi pogled gre za eno od zgodb, ki so velikokrat tema poceni grozljivk. A tokrat je drugače. Gre za slavnega režiserja in resno zastavljen film z zelo dobro igralsko ekipo. Na čelu z izvrstno Barbaro Hershey. Resen pristop je bil tudi povsem na mestu, saj film sloni na resničnem primeru, pa naj se to sliši še tako neverjetno.


  • Predmeti letijo, mize lebdijo … - Človeška zavest ustvarja in oblikuje objektivno snovno resničnost
    Psihokineza je parapsihološka sposobnost vplivanja na predmet ali dogodek, ne da bi pri tem uporabili telesno moč. Obširen seznam psihokinetičnih pojavov, pri katerih človek zgolj z močjo duha premika predmete na daljavo, zajema upogibanje žlic, obračanje ključa v ključavnici brez dotika, levitiranje ali lebdenje težkega pohištva ali ljudi, materializacijo ali dematerializacijo predmetov, premikanje, skakanje ali letenje predmetov po sobi, neposreden vtis slike na filmski trak, ne da bi uporabili fotoaparat …