Med pogovorom z mobitelom strokovnjaki priporočajo slušalke »airtube«, kjer poteka prenos zvoka prek zračne cevke.

Brez mobilnih telefonov in tablic si danes življenje težko zamislimo, toda nekatere neodvisne znanstvene raziskave dokazujejo, kako nevarna je lahko njihova čezmerna in predvsem nepravilna uporaba. O tem, kako jih uporabljamo in hkrati čim bolj zmanjšamo izpostavljenost brezžičnim sevanjem, smo se pogovarjali z Igorjem Šajnom, direktorjem Stavbne biologije Slovenija (Stavbnabiologija.si), ki se ukvarja z meritvami in svetovanjem za bivalna in delovna okolja glede okoljskih obremenitev.

Njegovo delo temelji na mednarodnem standardu priporočil SBM-2015 za bivalna okolja in nima nobene povezave z zakonsko določenimi direktivami za bivalna ali delovna okolja. Mednarodni standard SBM-2015 upošteva tudi previdnosti faktor in mnoge vire neodvisnih znanstvenih raziskav.

Kadar je mogoče, položite mobitel na mizo in vključite zvočnik; to zelo zniža obsevanje vašega telesa v času pogovora.

Ponoči naše telo potrebuje mir, počitek in predah od vseh okoljskih motenj. A mnogi tudi ponoči ne morejo dati telefona proč od sebe. Kaj svetujete?

Če želimo v času spanja zmanjšati vpliv visokofrekvenčnih sevanj, naj bodo vsi telefoni in tablice v »letalskem načinu«. Sorodniki oziroma tisti, ki bi vas v nujnih primerih potrebovali, naj vas pokličejo na številko stacionarnega telefona. Prav zato vedno svetujemo, naj stacionarni telefon ostane v družini. Le-ta naj bo obvezno vrvični in ne brezžični (DECT tehnologija). Tudi hišne ali pisarniške alarmne naprave, ki so vezane na mobilni telefon, lahko preusmerite na stacionarno številko. Če ste na potovanju in zaradi službe ali bolnega družinskega člana ne morete izključiti telefona, naj bo ta vsaj dva metra oddaljen od vašega telesa. Položite ga denimo v kopalnico hotelske sobe ali apartmaja. Pri tem je priporočljivo, da izključite prenos podatkov, wi-fi in bluetooth. Ta ukrep je samo delno zadovoljiv in ga doma dolgoročno ne uporabljajte. Prav tako zmanjša zgolj sevanja našega telefona in ne vpliva na ostale obremenitve iz naše okolice, ki so lahko bistveno večje kot telefon sam.

In kako doma?

Raziskave kažejo, da vse bolj postajamo sužnji sodobne tehnologije, med katere sodita tudi mobilni telefon in tablica. Ko ste doma, lahko preusmerite klice ob izključenem mobilnem telefonu na domači telefon. Tako boste doma vedno dosegljivi, tudi ko mobilni telefon izključite.

Če uporabljate telefon kot budilko, ga vedno napolnite pred spanjem. Če je v »letalskem načinu« in se ne polni, ga lahko brez skrbi položite na nočno omarico in nastavite budilko za bujenje.Toda pozor, vse več novih modelov določeno sevanje oddaja tudi v letalskem načinu. To je zaradi določenih sprememb v tehnologiji – uporaba za plačevanje in drugo. To, žal, lahko ugotovimo samo z meritvami.

Kako lahko varno uporabljamo mobilni telefon, ko se pogovarjamo?

Uporabljamo ga za kratke nujne pogovore. Otroci naj mobilne telefone začnejo uporabljati čim kasneje, pred tem pa jih poučimo o varni uporabi. Kadar je to mogoče, da ne motite drugih ljudi, ga položite na mizo in vključite zvočnik; to zelo zniža obsevanje vašega telesa v času pogovora. Sogovornika pa opozorite, da je zvočnik vključen.

Če tak način ni mogoč, uporabite vrvične slušalke. Te so običajno v paketu zraven telefona, sicer jih dokupimo; stanejo nekaj evrov. Tudi te slušalke niso najboljša izbira. Boljša možnost so tako imenovane »airtube« slušalke, kjer poteka prenos zvoka prek zračne cevke.

Kaj pa če imamo med pogovorom telefon prislonjen h glavi?

Če nimamo druge možnosti, kot da ga držimo ob glavi, potem naj bo telefonski pogovor kar se da kratek, in tudi v tem primeru ga držimo nekaj centimetrov od glave. Večina ljudi niti ne ve, da tako imenovane SAR vrednosti (stopnje specifične absorpcije) mobilnih telefonov niso merjene tik ob glavi.

Ko ste doma, lahko mobilni telefon vedno izključite in ga nastavite tako, da se klic avtomatsko preusmeri na vaš vrvični stacionarni telefon. To nastavitev naredite samo enkrat in prevezava bo vedno aktivna. V večini primerov – odvisno od vašega naročniškega paketa – je taka prevezava brezplačna. Preverite pri svojemu ponudniku storitev.

Kaj pa slaba navada, da mobitel nosimo v žepu?

Mobilnega telefona nikoli ne nosimo v žepih oblačil, razen če ni v »letalskem načinu« ali izključen. Optimalne rešitve ni, priporočamo pa, da je telefon, če je vključen, vsaj v ženski ali moški torbici, a ne ob telesu. Ko greste v naravo, naj bo telefon vedno v »letalskem načinu«! Tek s prižganim telefonom ob telesu je nespameten.

Danes veliko otrok že od malega uporablja tablico. Kdaj je njena uporaba za otroka varnejša?

Če otrok uporablja tablico za igrice, branje, risanje in drugo, ko je ta v »letalskem načinu« in se hkrati ne polni na električnem omrežju, je uporaba glede elektrosmoga bolj varna. Seveda v tem primeru ne more biti povezave s spletom, kar pa je dobro tudi iz nekaterih drugih razlogov. Previdnost je potrebna pri manjših otrocih, da telefonov in tablic ne vstavljajo v usta, zaradi kemikalij v materialih in bateriji. Sam staršem svetujem, da so pri uporabi teh naprav zelo konzervativni. Otroka je o tehnologiji vsekakor potrebno poučiti, a hkrati tudi nadzorovati uporabo in jih učiti o vseh možnih nevarnostih.

Bi še na kaj opozorili?

Nikoli ne polnimo telefona ali tablice v bližini telesa, še posebej v času spanja. Ob polnjenju nastane povečano električno polje na področju polnilca, polnilnega kabla in samega telefona. Otroke vedno poučimo o varni uporabi telefona in tablic. Otroci naj nikoli ne uporabljajo telefona ali tablice, ko se ta polni, ko je priključen na električno omrežje 220 V. Posebna previdnost je potrebna v času nosečnosti in dojenčkov v bližini. V času obiskov v porodnišnici in kasneje doma prosite obiskovalce, da izključijo mobilne telefone v bližini dojenčka. Dojenčka fotografirajte z navadnim fotoaparatom in nikoli z bliskavico.

Osebno sicer podpiram tehnološki razvoj in napredke, toda nikoli za ceno zdravja in prihodnosti naših otrok. Žal imamo danes dve vrsti znanosti. Neodvisno ter tisto za potrebe industrije, kapitala in politike. Naloga medijev je, da predstavi obe.

T. S.

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 342 (januar 2022).

Norad - zaščita za telefone

Norad plus - zaščita za ročne ure