Izšel je tretji del knjige dr. Michaela Gregerja Kako upočasnimo staranje s hrano, ki ponuja znanstveno potrjen način življenja za boljše zdravje v starejših letih. Iz njega povzemamo ta članek.
V reviji proti staranju Rejuvenation Research je bil objavljen komentar »Končno, režim za podaljšanje življenjske dobe«. Članek se sklicuje na harvardsko analizo »Vpliv dejavnikov zdravega življenjskega sloga na pričakovano življenjsko dobo prebivalstva ZDA«. Štiriintrideset let so spremljali več kot sto tisoč moških in žensk; izkazalo se je, da je samo nekaj osnovnih pristopov življenjskega sloga pomenilo trinajst let daljšo življenjsko dobo za povprečnega petdesetletnika. Tudi pri sedemdesetih letih je na mizi še vedno deset dodatnih let. Če začnemo pred petdesetim letom, pa je kanadska študija pokazala, da je s preprostim in razumnim zdravstvenim vedenjem mogoče pridobiti skoraj osemnajst let.
Že nekaj osnovnih pristopov življenjskega sloga podaljša življenje petdesetletnika za trinajst let.
Takšno podaljšanje življenja bi pričakovali na podlagi nekaterih dosežkov v dolgoživosti laboratorijskih živali. Toda po desetletjih raziskav in več sto milijonih porabljenih dolarjev so bila prizadevanja za prenos teh rezultatov na ljudi večinoma zaman. Vendar pa imamo podatke o ljudeh, ki kažejo, da je drastično podaljšanje življenja na voljo vsem nam, tukaj in zdaj! Tabletko za bilijon dolarjev, ki nam jo obljublja biotehnologija za preprečevanje staranja, že imamo. Le da moramo za njeno učinkovito uporabo na zelenjavno tržnico ali v telovadnico.
So morda velike razlike v življenjski dobi posledica vseživljenjskega vzorca vedenja? Da bi se prepričali, da ni prepozno, da bi zavrteli uro nazaj, so raziskovalci spremljali, kaj se je zgodilo z moškimi in ženskami, ki so poskušali odpraviti svoje slabe navade od srednjih let naprej. Ko so v srednjem življenjskem obdobju med petinštiridesetim in štiriinšestdesetim letom prešli zgolj na minimalne življenjske navade – vsaj pet porcij sadja in zelenjave na dan, dvajset minut hoje na dan, vzdrževanje zdrave telesne teže in nekajenje –, se je znatno zmanjšala umrljivost že v bližnji prihodnosti. Govorimo o štiridesetodstotnem zmanjšanju tveganja za smrt v naslednjih štirih letih. Raziskovalci zaključujejo, da je »izvedba potrebnih sprememb za upoštevanje zdravega življenjskega sloga izjemno koristna in da v srednjih letih vsekakor ni prepozno za ukrepanje«.
In to je šele začetek. To ne vključuje na desetine drugih priporočil, navedenih v prvem zvezku prve knjige, najbolj zdravih živil in prehranjevalnih vzorcev v optimalnem režimu proti staranju v drugem zvezku prve knjige, nasvetov o krvnem obtoku in imunosti v drugi knjigi ali osmerice proti staranju iz tretje knjige. Nedavna izjemna študija, v kateri je sodelovalo več kot pol milijona ljudi, je na primer pokazala, da so tisti, ki so si hrano dodatno solili, imeli pri petdesetih letih dve leti krajšo pričakovano življenjsko dobo. Torej si lahko morda za nekaj let podaljšate življenje že s tem, da solnico zamenjate s kakšno okusno začimbo.
To, kar jemo, je »verjetno najmočnejše orodje, ki ga imamo za kronično in sistemsko uravnavanje procesa staranja«. Metaanalize, ki kažejo, da bi si lahko podaljšali leta življenja, če bi se izogibali jajcem ali slanini, če bi vsak dan jedli oreščke ali določeno sadje? Zdi se predobro, da bi bilo res. Prehrana je najpomembnejši dejavnik, ki določa, kako dolgo bomo živeli. Smo to, kar jemo.
Dr. Michael Greger
Knjiga: Kako upočasnimo staranje s hrano, 3. del – Dr. Gregerjeva osmerica proti staranju