Dr. Zvonimir Zore med merjenjem obraza s termografsko kamero

V januarskih Misterijih smo povzeli meritve ameriških strokovnjakov, kako zemljenje izboljša pretok krvi v telesu. Tokrat smo za termografske slike pred zemljenjem in po njem zaprosili zdravnika dr. Zvonimirja Zoreta, primarija z zagrebške Poliklinike za otorinolaringologijo, anesteziologijo in splošno kirurgijo Orlando, ki dela tudi v medicinskem centru Futuristic Clinic v Ljubljani. Njegove meritve so potrdile, da blazina za zemljenje in pitje vode dobrodejno vplivata na telo; po žilah steče več krvi in temperatura telesa se dvigne do zanj najbolj primerne. S termografsko kamero, največkrat z njo ugotavlja spremembe na dojkah, je tokrat meril spremembe na obrazu.

Z blazino za zemljenje in pitjem vode po žilah steče več krvi in temperatura telesa se dvigne do najbolj primerne.

Testna oseba si je po prvem termografskem slikanju pred tipkovnico računalnika namestila blazino za zemljenje, da je bilo njeno telo med delom z računalnikom ozemljeno. Ob tem je pila vodo iz steklenice Polarix. Blazino, ki je debela le nekaj milimetrov, se s priloženim kablom, ki ima posebno prirejen vtič, priključi v vtičnico.

Zdravnik je drugič posnel toploto obraza po eni uri uporabe blazine in nekaj popite vode. Pokazalo se je, da je zemljenje dvignilo povprečno temperaturo glave za skoraj eno stopinjo – s 34,5 na 35,4 stopinje Celzija. In kaj to pomeni, smo ga vprašali?

Termografija

»Zemljenje je okrepilo cirkulacijo oziroma krvni obtok, to pa je vplivalo na dvig temperature v vsem telesu. Z dvigom temperature se razširijo tudi žile, zato je tudi večji pretok krvi, s tem pa tudi kisika in hranil. Presnova v telesu je boljša,« je pojasnil dr. Zvonimir Zore.

Glava je bila toplejša še tudi po eni uri; to pomeni, da učinki zemljenja ne izginejo v trenutku, ko človek ni več ozemljen, temveč izzvenevajo počasi.

ZEMLJENJE

Zemljenje je stik telesa z naravnim električnim nabojem Zemlje, ki stabilizira (uravnoteži) fiziologijo telesa na najglobljih ravneh: zmanjšuje vnetja, bolečino in stres, izboljšuje pretok krvi, energijo, spanje ter ustvarja boljše počutje. Ti učinki so globoki, sistemski, temeljni ter se pojavijo zelo hitro. Zemljenje omogoča bosonoga hoja v naravi; s posebnimi blazinicami ali posteljnimi prevlekami za zemljenje pa si ga lahko privoščimo med spanjem, sedenjem, telesnimi vajami pa tudi med delom za računalnikom. Zemljenje obnovi izgubljeno električno povezavo z Zemljo, ki jo ljudje potrebujemo. O tem je bilo narejeno več deset raziskav, ki dokazujejo, da bi si zemljenje zaslužilo vključitev v klinično prakso preventivne in alternativne medicine.

STEBER ZDRAVJA

Zemljenje uravna telesno temperaturo. Kako pomembna pa je prava telesna temperatura, je razloženo v knjigi Podhlajenost – kuga današnjega časa, ki jo je napisal nemški zdravilec Uwe Karstädt. Pravilna telesna temperatura namreč ni samo prijeten občutek. Prava telesna toplota je eden od temeljnih stebrov zdravja.

Športnik ni sposoben visokih dosežkov, če se prej ne ogreje. Kuhar ne more kuhati, če vode ne zavre oziroma če ne doseže prave temperature za kuhanje. Človek ne more biti zdrav, če ne doseže svoje »delovne temperature«. In ta je okoli 37 °C. Natančneje med 36,7 in 37,3 °C. Ko v knjigi avtor govori o 37 °C, ima v mislih to ozko temperaturno okno okoli pol stopinje. Telo telesno temperaturo v temperaturnem oknu vzdržuje z drhtenjem, potenjem, odpiranjem in zapiranjem kožnih por, kot tudi z reguliranjem krvnih žil. Večja odstopanja od najboljše možne telesne temperature pomenijo zlo za naš organizem.

Zato so naši senzorji za notranje temperaturne razmere zelo natančno nastavljeni. Pol do ene stopinje navzgor ali navzdol zaznavamo že kot blago vročino ali podhladitev. Pri vsakem zdravem in močnem organizmu se pri tem že sprožijo regulacijski mehanizmi. Receptorji za temperaturo registrirajo že najmanjša odstopanja od normalne temperature in telo se prek svojih regulacijskih centrov za temperaturo takoj odzove, da bi hitro pomagalo in uredilo temperaturno odstopanje.

37 °C

Ta okoliščina – registriranje in takojšnja ureditev odstopanj – ni muhavost narave. Temperaturna odstopanja opazimo, ker je to zelo pomembno za zdravje v našem organizmu: za presnovo, za energijsko ravnovesje, za razstrupljanje in razkisanje, za oskrbo s hranili in kisikom ter za naše temeljno počutje. Povsod ima temperatura svojo vlogo; včasih je ta vloga ključna za naš organizem. Naši termometri so umerjeni na desetinko stopinje, da bi lahko to upoštevali. Nekaj desetink lahko pomeni razliko med bolnim ali zdravim, med utrujenim ali vitalnim, med šibkim ali močnim in celo med veseljem do življenja ali utrujenostjo od življenja.

Zadostna temperatura in s tem dobra prekrvitev in oskrba s hranili razgiba in motivira tudi našo duhovno moč. Zemljenje nam pri tem lahko pomaga.

A. D.

Komplet »Zdrav ob računalniku«

Blazina za zemljenje (za delo z računalnikom)

Rjuha za zemljenje (za spanje in telovadbo)

Zdravilna moč zemlje (e-knjiga)