Tobiar

Medtem ko z računalniško miško v rokah brskam po spletu, imam pod zapestjem vibracijsko masažno napravo Tobiar. Po videzu je kot druga miška, nanjo pa imam naslonjen spodnji del podlahti in del zapestja, kar preprečuje pritisk podlage neposredno na zapestje. Vibracijske frekvence naprave pospešijo prekrvitev v zapestju, povečajo kisik v krvi in dokazano lajšajo in preprečujejo bolečine. Z njeno redno uporabo zato preprečimo sindrom karpalnega kanala. Ta prizadene kar veliko ljudi, predvsem tistih, ki ure in ure drsajo z miško. Poleg težav s hrbtenico prav težava z zapestjem pripelje v bolniško odsotnost petinštirideset tisoč Slovencev na leto oziroma tisoč sedemsto na teden. Od tega jih več kot polovica potrebuje operacijo. Med njimi so najrazličnejši profili ljudi, najpogosteje tisti, ki dnevno delajo z računalnikom, pa tudi frizerji, avtomehaniki, gradbeniki, upokojenci.

Tobiar je slovenska inovacija za pomoč tistim, ki jih boli v zapestju, vratu in križu. Zamisel se je rodila pred šestimi leti v družini Rajterič iz Ljubljane.

TEŽAVE Z ZAPESTJEM

»Do zamisli je prišlo čisto spontano, po naključju, ko je hči Maja pisala magistrsko nalogo. Za računalnikom je bila podnevi in ponoči. Še bolj intenzivno je bilo, ko se je bližal čas za oddajo naloge. Začelo jo je boleti zapestje. Takrat nisem dobro vedel, kako naj ji pomagam. Rekel sem ji, da bo mogoče kaj bolje, če si zapestje masira in maže s hladilno kremo. To se je večkrat ponovilo. Nazadnje sem ji svetoval, naj gre na pregled k zdravnici. Ta je ugotovila, da ima zaradi preobremenitve zapestja vnetje karpalnega kanala in da mora prekiniti z delom. Ker pa je morala nalogo oddati, smo razmišljali, kako ta problem nekako rešiti. Na spletu smo iskali različne pripomočke, ki naj bi pomagali pri teh težavah. A česa primernega nismo našli,« pripoveduje oče Mihael Rajterič, upokojeni podjetnik, ki je inovator po duši.

Našli so ergonomske podloge za zapestje ob delu z računalnikom. A te ne pospešujejo prekrvitve, ne odpravljajo sindroma karpalnega kanala. Ostale rešitve pa niso nudile lajšanja težav ob delu z računalnikom. Zato se je odločil, da bo poskušal sam nekaj narediti, in tako rešil hčerkino magistrsko nalogo.

Z vibriranjem sprošča mišice, zato lahko Tobiar uporabimo tudi za masažo vratu in ramen.

»Izhajal sem iz vedenja, da vibracija pomaga pri prekrvitvi in mehčanju tkiva. Na podlagi tega vedenja sem naredil prvi prototip današnjega Tobiarja,« se spominja.

Maja danes, s pomočjo redne uporabe Tobiarja, nima več bolečin ob delu z računalnikom. Prav tako bolečin v rokah več ne čuti njena mama, sestra Nina pa nima več bolečin v vratu in ramenih. Tobiar lahko namreč uporabimo tudi za masažo vratu in ramen, saj z vibriranjem deluje na mišice in jih sprošča.

»Ko smo se pogovarjali z znanci, prijatelji in drugimi smo kmalu ugotovili, da Maja ni osamljen primer. Vedno več ljudi nas poišče zaradi poškodb, ki jih ustvarjajo ponavljajoči se gibi. Potrditev tega, da delamo prav, smo dobili s priznanji na sejmih inovatorjev in z izsledki raziskave Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani,« še pravi.

RAZISKAVA

Delovanje Tobiarja so raziskovali v laboratoriju Inštituta za fiziologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Raziskava njegovo učinkovitost povezuje z izboljšano oksigenacijo (povečanjem kisika v krvi) prstov delovne in tudi nasprotne roke, izboljšanjem obsega giba v zapestju, skrajšanju časa prevajanja živčnega impulza in zmanjšanju bolečin.

»Tobiar deluje z lokalno vibroterapijo – tehniko, ki deluje z vibracijskimi dražljaji na določeno mišico ali drug del telesa. Z vibracijami preprečuje in odpravlja številne zdravstvene težave in je eden najstarejših načinov fizioterapije. Lokalni učinek vibracij izboljša krvni pretok in pretok limfe ter pospešuje presnovo. Narava refleksnega delovanja je odvisna od frekvence vibracij. Vibromasaža z ustrezno frekvenco sprosti gladka mišična vlakna v stenah krvnih žil in izboljša krvni obtok, znižuje krvni tlak in zmanjša srčni utrip,« pravi Maja Rajterič, ki je zdaj direktorica družinskega podjetja, kjer se vse vrti okrog male masažne naprave, in dodaja:

»Tobiar – tudi po mnenju številnih uporabnikov – deluje antistresno, kar še dodatno izboljšuje naše fizično stanje, saj je stres eden glavnih neposrednih povzročiteljev sindroma karpalnega kanala.«

BLAGODEJNOST LESA

Tobiar je izdelan iz slovenskega jesenovega lesa. Premazan je s propolisom, ki deluje protimikrobno. Les v kombinaciji s čebeljim voskom zmanjšuje alergične reakcije na koži.

Ker so letnice pri vsakem Tobiarju različno razporejene, je vsak unikaten, vsak je zgodba zase. Še pomembnejše je, da so številne raziskave pokazale ugoden vpliv lesenih izdelkov na zdravje ljudi. Ena izmed raziskav (bit.ly/3dbYMgP) pravi, da ima uporaba lesa jasne fiziološke in psihološke koristi, ki posnemajo učinek preživljanja časa zunaj v naravi. Občutek naravne topline in udobja, ki ga pri ljudeh povzroča les, vpliva na znižanje krvnega tlaka in srčnega utripa, zmanjšanje stresa in tesnobe, povečanje pozitivnih socialnih interakcij in izboljšanje podobe podjetja.

Anja Drašler

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 334 (maj 2021).

TOBIAR