BREZPLAČNA POMOČ IN SVETOVANJE
   01 431 20 25 ali 051 307 777      

www.polarix.si  | www.longyglass.si 

Košarica 0Item(s)

V vaši košarici nimate nobenih elementov.

Product was successfully added to your shopping cart.
Novo

Figovo spoznanje ali Muc Figo, kdo si?

Hiter pregled

»Pinija, je vse to samo pravljica?« je Figo malce boječe vprašal. »Ne, dragi muc, to ni pravljica, le ti si v pravljici,« se je Pinija skrivnostno nasmehnila in se prepustila, da ji je večerni veter vzvalovil skozi krošnjo.


Avtor v delu opisuje dolgo pozabljeno strukturo staroslovenske pijače OL, ki jo je ponovno odkril skozi svoje raziskovalno delo in tako vrača Slovencem, kar je bilo nekoč davno že njihovo. Beseda OL pomeni VESOLJE, VES-OL-JE: VES JE OL. Kdor je ves, cel, je ol, vesolje. OL je pijača, ki v sebi vsebuje matrico vesolja. Ta struktura je v tem zapolnjena z avtohtonimi rastlinami. Stari Sloveni so bili pogani, ki so se imenovali tudi Ajdi. Glede na to, da je ajda rastlina, ki jo poganja vseh osem elementarnih energij, je Ajd bil verjetno človek, se ki je polnil z osmimi elementarnimi energijami.


Pot do tega stanja je opisana v popotovanju muca Figa pod skrbnim vodstvom Pinije, ki je simbolni varuh skrivnosti strukture Ola. Z užitjem čaja, zapisanega v knjigi, je to stanje zopet dosegljivo.


Nazdravimo si z Olom in pospremimo ga s skritim obrednim stavkom: NAJ BO OL ŠE ZA TE! Oziroma posodobljeno: NAJBOLJŠE ZA TE, spoštovani bralec!

Podrobnosti

Avtor: Metod Žunec
Založba: Amalietti & Amalietti
Obseg: 46 strani
Format: 28 cm
Vezava: trda

Figovo spoznanje je ena najlepših sodobnih pravljic ali celo najlepša, kar sem jih kdaj prebral. Priznam sicer, da jih nisem prebral zelo veliko, vendar pa na radiu kdaj slišim kakšne sodobne pravljice in se marsikdaj kar zgrozim, kaj sicer danes vse velja za pravljico.

Beseda pravljica ima v sebi besedo pravica, v pravljici namreč vselej zmaga pravica! In prav zato takšnim bajkam rečemo pravljice. V tej Žunčevi pravljici pa zmaga spoznanje, kar je še višja stopnja pouka, tako da je ta pravzaprav obenem tudi nadpravljica, ki bralcu približa šamansko poznavanje rastlinskega sveta.

Svet je prek nas in prek vsega živega in neživega z vesoljem povezan drugače, kot si predstavljamo, in v teh skritih povezavah ležijo marsikateri odgovori na večna vprašanja, ki si jih človek zastavlja o bivanju, življenju in smislu. Drevo Pinija v pravljici vodi mucka Figa po skrivnostni poti povezav med petnajstimi rastlinami, ki ga pripelje do spoznanja najgloblje skrivnosti vesolja.

Pinija pa ne ponuja odgovora samo mucku, temveč je muc Figo tisti, ki odgovor o skrivnem ključu, ključu, ki odklepa skrivnost spoznanja, prenese tudi bralcu. Figo med drugim spozna, da včasih ni dovolj, da Skrivnost samo poznamo, temveč se moramo sami spremeniti v Skrivnost, saj ji le s tem lahko vdahnemo življenje.

Peter Amalietti

Dodatne informacije

Članki Ne
Proizvajalec Ne
  1. Bodite prvi in napišite mnenje za ta produkt

Napišite vaše lastno mnenje