BREZPLAČNA POMOČ IN SVETOVANJE
   01 431 20 25 ali 051 307 777      

www.polarix.si  | www.longyglass.si 

Košarica 0Item(s)

V vaši košarici nimate nobenih elementov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Kako živeti sto let – razprave o treznem življenju

Hiter pregled

Skromnost je lepa čednost, pravi slovenski pregovor. Vas skromna hrana lahko pelje zdravega proti stotim letom?


Luigi Cornaro (rojen 1464 ali 1467, preminil 1566) – beneški plemič, ki je pisal razprave o načinih prehranjevanja, ena od njih je tudi Discorsi della vita sobria ali »Razprave o treznem življenju« – pravi, da ja. Iz svojih izkušenj je napisal, kako je to storil on sam.


Po tem, ko je pri štiridesetih pogledal smrti v oči, je preuredil svoje prehranjevalne navade in se na podlagi zdravniških nasvetov začel ravnati po dieti, ki je temeljila na omejevanju vnosa kalorij. Omejil se je na dnevno zaužitje 340-ih gramov svoji telesnosti primerne hrane in štirih decilitrov vina.


 

Podrobnosti

Avtor: Luigi Cornaro
Prevedel: Jaka Bombač
Založba: ARA založba
Obseg: 64 strani
Format: 12,5 × 19,5 cm
Vezava: mehka

Svojo prvo razpravo je spisal, ko je bil star triinosemdeset let. Angleška različica te razprave, The Sure and Certain Method of Attaining a Long and Healthful Life (Zanesljiva in nedvomna metoda doseganja dolgega in zdravega življenja), je doživela številne ponatise.

Omenjeni razpravi so sledile še tri tematsko podobne razprave, ki jih je sestavil pri častitljivih šestinosemdesetih, enaindevetdesetih in petindevetdesetih letih. Njegove prve tri razprave so bile objavljene leta 1558 v Padovi. Kot je zapisal angleški esejist, kritik, pesnik in dramatik Joseph Addison v svoji reviji The Spectator, ki je izhajala v osemnajstem stoletju, so Cornarove razprave napisane »v duhu vedrine, vere in zdrave pameti; v duhu, ki je naravna posledica zmernega in treznega življenja«.

Ne morete si kaj, da ne bi spoznali, kaj so nekateri vedeli in udejanjili že pred domala pol tisočletja.

Dodatne informacije

Članki Ne
Proizvajalec Ne
  1. Bodite prvi in napišite mnenje za ta produkt

Napišite vaše lastno mnenje