BREZPLAČNA POMOČ IN SVETOVANJE
   01 431 20 25 ali 051 307 777      

www.polarix.si  | www.longyglass.si 

Košarica 0Item(s)

V vaši košarici nimate nobenih elementov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Slovenija – podoba evropskega naroda

Hiter pregled

V Avstro-Ogrski monarhiji so Slovence uvrstili med tiste narode, ki niso ustvarjali svoje narodne zgodovine. Sodeč po komentarjih zgodovinarjev naj bi bila njihova zgodovinska vloga vse od 9. stoletja naprej drugotna. Bili naj bi zgolj nedejavno ljudstvo, porinjeno na obrobje političnega in družbenega dogajanja v Evropi.


Zgodovinopisci so najbrž namenoma spregledali dejstvo, da je bila celo sama Avstrija, gledano s političnega stališča, zgolj nadaljevanje prvotne slovenske države Karantanije, ki je v zgodnjem srednjem veku nastala na območju Vzhodnih Alp. Avstrija je bila kasneje jedro habsburške monarhije. Vendar jo njeni severni sosedje, to je Čehi, še danes imenujejo Rakousko,kar je samo premena v nazivu Koroško, to je Karantanija.


Trditev o »tuji« fevdalni gospodi, ki naj bi vladala Slovencem v srednjem veku, ne vzdrži resne kritike. Plemstvo Slovenije v resnici ni bilo tuje in je mnogokrat izpričalo svojo pripadnost karantanskemu slovenskemu izročilu.


Slovenci so se na pragu enaindvajsetega stoletja končno le zavedli, da jim lahko samo neodvisna in mednarodno priznana država zagotavlja obstoj in blaginjo. Zato je bila 1991 razglašena neodvisna Slovenija.


Besedilo je v knjigi podprto s številnimi ilustracijami.

Podrobnosti

Avtor: Jožko Šavli

Založba: Založništvo Humar

Format: 19,5 × 24,5 cm

Obseg: 200 strani

Vezava: trda

Dodatne informacije

Članki Ne
Proizvajalec Ne
  1. Bodite prvi in napišite mnenje za ta produkt

Napišite vaše lastno mnenje