BREZPLAČNA POMOČ IN SVETOVANJE
     01 431 20 25 ali 051 307 777

Košarica 0Item(s)

V vaši košarici nimate nobenih elementov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Zdrava sredozemska prehrana

Hiter pregled

To, kar znanost spoznava za resnično zdravo hrano, jedo ljudje ob Sredozemskem morju že od nekdaj: zelenjavo, pusto meso, ribe, začinijo z oljčnim oljem in česnom ter vrsto imenitnih začimb. Več kot 100 receptov.

Podrobnosti

ZDRAVA SREDOZEMSKA PREHRANA
R. Pucelj

Sredozemska prehrana je vzorec zdravega prehranjevanja. Zato sebi in svojim prijateljem kuhajte po nasvetih iz te knjige.
Kaj je pravzaprav zdrava sredozemska prehrana? Osnova je sezonska zelenjava, pripravljena z veliko česna in čebule ter z limono in paradižnikom, ki poživljata. Pozimi pa je to še fižolova in lečna juha, pa sirove pite. Sredozemske prehrane ni brez zvrhanih skled sadja in svežih solat pri vsakem obroku. Taka hrana ne povzroča prevelike telesne teže, srčno-žilnih bolezni in drugih obolenj.
Pri kuhanju po sredozemsko je seveda povsem nepogrešljivo oljčno olje, ki je temelj zagotovila, da je sredozemska prehrana najbolj zdrava kuhinja na svetu.
Prvo raziskovo o učinkovanju oljčnega olja na človekovo zdravje, ki so jo izvedli Združeni narodi na Kreti v petdesetih letih, je spodbudil podatek, da so tamkajšnji prebivalci zelo stari in nimajo srčno-žilnih bolezni. Za prebivalce otoka je bilo oljčno olje, in je še danes, osnovna sestavina prehrane, saj masla takrat niso poznali in ga še danes uporabljajo le izjemoma.
Meso so navadno postregli, to počno še danes, le ob nedeljah. A le v majhnih obrokih. Največkrat ga sesekljajo in z njim napolnijo zelenjavo ali pa testo. Namesto mesa jedo veliko rib in morskih sadežev. Že od nekdaj vedo, da je riba nemastna in zdrava hrana, ki vsebuje veliko hranljivih snovi in vitaminov. Njihove none so za morsko hrano uporabljale starodavno reklo: "Dobra za oči (vsebuje fosfor), kri (znižuje holesterol) in možgane (vsebuje vitamin E)." Raziskave potrjujejo, da vse te koristne lastnosti lahko pripišemo maščobnim kislinam omega-3, ki so v ribah in ribjem olju.
Lignje, sipe, pa tudi dagnje in druge školjke uporabljajo za pripravo "pilafa", to je jedi iz riža, zelenjave, začimb, rib ali mesa, ali pa jih ocvrejo in ponudijo k lečni juhi ali fižolovi solati. Krajevni peki v papir za peko zavijajo podolgovate srebrne inčune, potresene s česnom, sveže paradižnike, pokapane z oljčnim oljem ali cele manjše tune, potresene s česnom. In vse to ponujajo naravnost iz peči.
Ribje juhe kuhajo iz raznovrstnih majhnih koščenih ribic, ki jim pravijo "petropsara". To so skalne ribice, ki jim včasih dodajo tudi jeguljo. Soljeno trsko znajo pripraviti na mnogo načinov. Njihova prehrana je kombinacija skromnosti in tradicije. Druga prav gotovo izhaja iz prve.
Sredozemski hrani daje značaj predvsem obilje raznovrstne zelenjave in stročnic, ki vsebujejo veliko hranljivih snovi, vitaminov, rudnin in vlaknin. Oljčno olje pa daje jedem značilni okus. In z njim prav nič ne varčujejo. Tako je sredozemska prehrana zdrava že kar sama po sebi.

Dodatne informacije

Članki Ne
Proizvajalec Ara Založba
  1. Bodite prvi in napišite mnenje za ta produkt

Napišite vaše lastno mnenje