Prekinitveni post

Poletje se že neizogibno bliža, zato marsikdo že pogleduje po poletni garderobi. In tehtnici. Pozimi se je nabralo nekaj več kilogramov, a kako jih spraviti s sebe zdravo? Na voljo je nešteto diet, po katerih pa se kilogrami navadno povrnejo. Svetujemo prekinitveni post, ki ni klasična dieta, temveč način prehranjevanja.

Z doslednim vodenjem dnevnika hranjenja bomo ugotovili, ob kateri hrani je naše zdravje dobro, katera pa nas zboleva. In mimogrede bodo z nas spolzeli tudi odvečni kilogrami.

Podelili so mu kar Nobelovo nagrado. Gre za povsem naraven proces, pri katerem telo ponovno uporabi stare celice in jih izkoristi za tvorbo novih, zdravih. Govorimo o avtofagiji, ki nas ob tem še pomladi in polepša, saj nam oklesti kilograme. Dobesedni prevod avtofagije je 'pojesti sebe'. Torej, ko telo hranilnih snovi ne dobi od zunaj, jih začne pridobivati z uživanjem sebe. Jé samo sebe.

KAKO POTEKA?

Prekinitveni post ni enak omejevanju kalorij, zato vam ne bo treba stradati. Pomeni popolno izogibanje vnosu hrane šestnajst do osemnajst ur na dan, ostalih osem ali šest ur pa jemo. Največ ljudi se drži metode 16/8 – torej šestnajst ur ne jemo, osem ur jemo.

Denimo, če začnemo jesti ob sedmi uri zjutraj, zadnji obrok pojemo ob treh popoldne. Če začnemo jesti ob osmih zjutraj, pa zaključimo s hranjenjem ob štirih. In mnogi pravijo, da sploh niso lačni, potem ko se telo navadi tega ritma. Tudi želodec nam je hvaležen, da vanj zvečer ne natrpamo hrane.

ZAKAJ JE VAREN?

Ker lahko v teh osmih urah s hrano dobimo vse, kar naše telo potrebuje za delovanje. Pri veliko dietah morate šteti kalorije, da vas vse mine. Tu ni potrebno. Tudi se na začetku ne sekirajte, če iz strahu, da ne bi česa zamudili, pojeste malo več. Tudi to se bo uravnovesilo. Pomembno je le, da vztrajate.

Varen je tudi zato, ker ne boste shujšali čez noč. Ampak boste. Pravzaprav se vam sploh ni treba obremenjevati s tem, kdaj in za koliko boste vitkejši. Boste. To je zdaj način življenja. Če boste tako gledali na prekinitveni post, bodo odvečni kilogrami skopneli z vašega telesa, ne da bi vedeli, kdaj. Lahkotno in ne da bi morali živeti omejevalno, špartansko. Če ne mislite postati fotomodel, potem se zadovoljite s težo, s katero ste v svoji koži zadovoljni in se dobro počutite. Četudi je to kak kilogram »preveč« in ni po modnih smernicah. Smo individualna bitja, vsak je poseben, nismo serijske izdelave.

KAJ JESTI?

Jemo tisto, kar nam osebno ne škoduje. Pri tem je treba biti pošten do sebe. Svetujemo metodo samoopazovanja. Mi meso škoduje? Katero meso? Kje sem ga kupil? Kaj pa predelane mesnine – me po salami ponoči bolijo ramena? Mi ogljikovi hidrati škodujejo? Imam po glutenu težave? Sem po kruhu zaprt, smrkam? Se mi po mleku zasluzi telo in kmalu zbolim? Po kateri hrani imam najboljšo prebavo? …

Vse to so vprašanja, s katerimi moramo živeti. Namesto da se povečamo stvarem in dogodkom v življenju, ki jih ne moremo spremeniti, raje vodimo dnevnik hranjenja. In se opazujmo in si zapisujmo odzive po hrani. Z doslednim vodenjem bomo ugotovili, ob kateri hrani je naše zdravje dobro, katera pa nas zboleva. In mimogrede bodo z nas spolzeli tudi odvečni kilogrami.

D. N.

Knjiga: Prekinitveni post