Mineralne kroglice

Vrečico z raznobarvnimi mineralnimi kroglicami najprej za minuto speremo pod tekočo vodo, da jo aktiviramo. Nato jo potopimo v vrč vode, počakamo pet minut in že je alkalna, to je bazična, z minerali obogatena voda pripravljena za pitje. Vrečko odstranimo, jo damo sušit in ponovno uporabimo. Na dan spijemo nekaj kozarcev take vode. Lastnost teh posebnih mineralnih kroglic je, da vodi dodajo dvajset esencialnih mineralov, povečajo njen pH oziroma bazičnost in zmanjšajo njen antioksidantni potencial. Mineralne kroglice vodo tudi na nek način prefiltrirajo; izboljšajo ji okus in svežino ter nevtralizirajo neprijetne vonjave, klor in težke kovine.

Vsako čiščenje naše pitne vode odstrani ključne minerale, zato je voda, obogatena z minerali iz mineralnih kroglic, več kot dobrodošla.

Mineralne kroglice vodi dvignejo pH od 7 naprej. Tudi v našem poskusu s testnimi lističi se je pH vode, ki smo jo v kozarec natočili iz vodovodne pipe v središču Ljubljane, dvignil. Za koliko se pH dvigne, je odvisno od kakovosti vode v vašem vodovodnem sistemu. Vrečico z minerali damo lahko v svojo stekleničko za vodo in jo vzamemo s seboj v službo, na dopust ali športno dejavnost – in tako imamo kakovostno vodo vedno na dosegu roke. Sodelavec je steklenico z minerali vzel s seboj na kolesarjenje po Primorskem, kjer je voda zelo klorirana. Ko je dal vrečko v steklenico, je vonj po kloru v trenutku izginil. Voda pa je postala okusna, izvirska.

Mineralne kroglice izdeluje kitajsko podjetje Lanlang, ki se od leta 2005 posveča raziskavam vode. Je član Ameriškega združenja za kakovost vode.

ODLOŽENE ODPADNE KISLINE

Alkalna ali bazična voda pomaga telesu vzpostaviti kislinsko-bazično ravnotežje, ki je izjemno pomembno. Vsa zaužita hrana in vsa doživljanja, fizična, čustvena ali duševna, ki vplivajo na dogajanje v telesu, se odražajo v bazičnosti ali kislosti seča. Bazičnost ali kislost pa si lahko izmerimo tudi iz sline.

Naš organizem deluje tako, da odpadne kisline, ki jih ne more izločiti, ponovno vsrka iz debelega črevesa, od koder jih prek jeter pošlje nazaj v osrednji krvni obtok in odloži v tkivih. In prav v tkivih odložene odpadne kisline odločajo, ali bomo zdravi ali bolni!

Bazični izdelki nevtralizirajo kisle odpadke in čistijo organizem. Žal v sedanjih prehranskih izdelkih prevladujejo taki, ki organizem zakisajo. To so meso in mesni izdelki, mlečni izdelki, izdelki iz moke, kava, alkoholne pijače, zdravila, tobak … Seznam bazične hrane je precej preprostejši: sveže sadje, zelenjava, solata, krompir … Živila, ki ustvarjajo kislost oziroma bazičnost, so natančno opisana v knjigi Alkalizirajte ali umrite avtorja dr. Theodora A. Baroodyja.

USTAVIMO ZAKISANOST

A kislinsko-bazično ravnovesje težko vzpostavljamo zgolj s prehrano. Da ne bi kisli odpadki zmanjšali bazičnosti organizma, jih ta skuša nevtralizirati v presnovi ter izločiti prek urina, potu in izdihavanja ogljikovega dioksida. Zato moramo s prehrano in pijačo dobiti potrebno količino bazičnih mineralov, od katerih so najpomembnejši kalij, natrij, kalcij in magnezij.

Organizem, posebno pri ljudeh, starejših od petinštirideset let, ni več sposoben izločiti vseh nastalih kislih odpadkov. Zato se ti kopičijo v raznih delih telesa in telo postane zakisano. Na mestih, kjer se nalagajo kisli odpadki, se zmanjša krvni obtok, življenjsko pomembni organi so premalo prekrvljeni. To je eden glavnih vzrokov degenerativnih bolezni.

MINERALI V PITNI VODI

Za človeka je esencialnih enaindvajset mineralov, vključno s kalcijem, magnezijem, natrijem, kalijem in drugimi elementi v sledovih. Minerali so naravno prisotni anorganski elementi, kot so zlato, srebro in ogljik, ali kombinacije elementov, kot je kuhinjska sol (natrij + klorid). Nekateri pogosti minerali, ključni za naše zdravje, so kalcij za kosti in zobe, magnezij za zdrav živčni sistem in kosti, železo za ustvarjanje hemoglobina, kalij za ohranjanje zdravih mišic in živčnega sistema, cink za zdrav imunski sistem in natrij za vzdrževanje vodnega ravnovesja okoli celic.

Minerali v pitni vodi lahko bistveno dopolnijo količino mineralov, ki jih dobimo s hrano. Ker je biološka uporabnost kalcija in magnezija v vodi običajno boljša kot v hrani, se lahko oba elementa bolje vsrkata iz vode kot iz hrane. Hrana namreč vsebuje druge sestavine, ki se povezujejo s temi minerali v spojine, kar zmanjšuje biološko uporabnost mineralov. Zdrava voda ima več mineralov, vendar jih žal vse vode ne vsebujejo dovolj.

Alkalna voda nas lahko z vodo oskrbi petkrat bolj učinkovito kot običajna voda.

Vsako čiščenje vode in vplivanje na njeno pitnost odstrani ključne minerale. Če pijemo tako vodo, potem je voda, obogatena z minerali iz mineralnih kroglic, več kot dobrodošla.

ORP V BAZIČNI VODI

Bazična voda velja za zdravo za naše telo, saj ima negativen oksidacijsko-redukcijski potencial ali ORP, ovrednoten v milivoltih. ORP v vodi je merilo, ali naša voda za pitje oksidira ali pa reducira drugo snov v našem telesu. Pozitivni odčitki ORP kažejo, da je naša pitna voda bolj onesnažena. Negativni odčitki ORP pa kažejo obrnjeno; bolj ko je ORP negativen, bolj ima voda antioksidantne lastnosti.

Pitna voda ima ORP običajno od +300 do +400 mV, kar pomeni, da ima razmeroma nizek redukcijski potencial. Samo nižje vrednosti imajo sposobnost redukcije in s tem preprečevanja oksidacije. Voda, v katero namočimo vrečko z minerali, ima ORP do –250 mV.

Oksidacija pomeni kvarjenje, razpadanje, staranje. Ko neka stvar oksidira, oksidacijsko-redukcijski potencial raste. Okolje z višjim ORP zavira rast bakterij, in če je ta dovolj visok, uniči bakterije. Rjavenje železa je posledica oksidacije. V telesu se dogaja kvarna oksidacija pod vplivi prostih radikalov. Največkrat so prosti radikali nestabilne molekule, ki so zaradi različnih »stresnih« vplivov izgubile elektron. Tako prosti radikali v telesu v težnji po stabilnosti jemljejo elektrone iz celic in s tem poškodujejo DNK. Ko se celica deli, nova celica prevzame mutiran-okvarjen DNK-material, napaka pa se z nadaljnjim deljenjem prenaša naprej in tako povzroča številne bolezni.

KREPITEV IMUNOSTI

Alkalna voda je superhidrator z odličnimi antioksidantnimi učinki. To pomeni, da nas lahko z vodo oskrbi petkrat bolj učinkovito kot običajna voda. Močno krepi imunost, saj ima antioksidantne lastnosti.

Bolj ko je vrednost ORP negativna, več antioksidantnih lastnosti je prisotnih v bazični vodi, ki jo pijemo. Te lastnosti vode strokovnjaki povezujejo tudi s preprečevanjem prehitrega staranja in celičnim zdravjem. Pozitivne vrednosti ORP pa imajo nasproten učinek. Prehitro nas postarajo.

Bazična pitna voda z negativno vrednostjo ORP tako lahko nevtralizira proste radikale v našem telesu, česar voda s pozitivnimi vrednostmi ORP ne zmore. Standardi pitne vode z nizkimi vrednostmi ORP so tako najboljši. Ta voda lahko tudi nevtralizira odvečne kisline v telesu ter pomaga uravnavati telo in ga ohranjati zdravega.

Voda nas obdaja. Je v naših telesih, prihaja iz pip in teče skozi reke, jezera in morja. Čeprav se voda zdi podobna, ima vsak vir svoj niz vrednosti ORP. Če nas skrbi zdravje našega telesa, bodimo pozorni na ORP in pH vode, ki jo pijemo.

E. M.

Mineralne kroglice za izvirsko vodo (30 g)