Peptidi_Werner Ulrich in Vladimir Khavinson

Peptidi, ki smo jih v Misterijih prvič predstavili julija 2022 v članku Mnogim zdravilom bo odklenkalo, so plod raziskav vodilnih ruskih znanstvenikov. Razvili so jih v Inštitutu za bioregulacijo in gerontologijo v Sankt Peterburgu, ki sodi med vodilne svetovne inštitute za pomlajevanje in podaljševanje kakovostnega življenja. Vodi ga prof. Vladimir Khavinson, ki ima največ patentov na svetu s področja pomlajevanja in izboljšanja zdravja. O peptidih smo se pogovarjali z Wernerjem Ulrichom, direktorjem podjetja Peptid Bioregulator Europe AB iz Švedske.

Se lahko najprej predstavite našim bralcem: zakaj so vas peptidi navdušili in prepričali?

Imam izkušnje na dinamičnih področjih biotehnologije in genetike. Zadnjih dvanajst let sem se posvečal pionirskemu delu v podjetju Novogenia, uglednem DNK laboratoriju s sedežem v Salzburgu. Poleg tega sem imel zadnjih osem let čast sodelovati z Inštitutom za bioregulacijo in gerontologijo v Sankt Peterburgu, ki ga vodi prof. Khavinson.

Moje navdušenje nad peptidi izhaja iz globokega spoštovanja do kompleksnosti človeškega telesa. Telo je zapleten stroj, natančno uglašen in sestavljen iz milijonov medsebojno povezanih sestavnih delov. Vendar lahko različni dejavniki, kot so staranje, življenjski slog in zdravstvene težave, porušijo to občutljivo ravnovesje, zaradi česar se človek ne počuti tako dobro, kot bi se lahko. Khavinsonovi peptidi pa so me navdušili, ker so edini znanstveno potrjeni funkcionalni peptidi.

Peptidi, kot sta Endoluten in Protector 3 Plus, znanstveno potrjeno podaljšujejo telomere in učinkujejo proti staranju.

Ali imate z njimi tudi kakšne osebne izkušnje, da so vam pomagali pri kaki težavi?

Vsekakor, v svojo redno dnevno rutino sem vključil kratke Khavinsonove peptide in učinek je izjemen. Jemljem jih, da bi ohranil dobro zdravje in počutje. Najprej pa sem si dal izdelati mojo DNK analizo, ki mi je dala dragocen vpogled v to, h katerim boleznim sem genetsko nagnjen. In te zdaj s peptidi uspešno obvladujem.

Kako naj ljudje začnejo jemati peptide – glede na bolezen, glede na težave, ali obstaja kak drug začetni protokol?

Svetujem, da prednostno opravite svoj DNK test za ugotavljanje genetskih tveganj za določene bolezni.

Pri kateri starosti je smiselno začeti jemati peptide?

Pri tridesetih do petintridesetih letih.

Ali nam lahko osvežite osnove jemanja peptidov? Kako dolgo jih je treba jemati, kdaj ponoviti terapijo, kdaj v dnevu jih uživamo?

Optimalna uporaba peptidov je zelo individualizirana in ni univerzalnega odgovora, ki bi ustrezal vsem. Peptidna terapija pa je najučinkovitejša, če je vključena v celostni pristop k zdravju. Dejavniki življenjskega sloga, vključno s prehrano, telesno vadbo in obvladovanjem stresa, imajo pomembno vlogo pri optimizaciji koristi uporabe peptidov.

Kako vemo, da peptidi delujejo?

Pomlajevalni učinki peptidov se širijo po vsem telesnem sistemu in prispevajo k znatnemu podaljšanju življenjske dobe pri živalih in k nižji stopnji umrljivosti pri ljudeh. Zdravila na osnovi peptidov so uspešno uporabili v različnih zahtevnih okoliščinah, denimo pri poškodovanih v potresih, po nesrečah jedrskih podmornic in černobilski katastrofi. Učinkovitost peptidnih zdravil potrjujejo dolgoletni znanstveni podatki z različnih medicinskih področij. Peptidi so postali del medicinskih terapij, celo v oftalmologiji. Zato lahko ljudje razmeroma hitro opazijo izboljšave. Varnost in učinkovitost Khavinsonovih peptidov pa sta podprti z obsežnimi znanstvenimi dokazi in uporabo v praksi.

Ali obstaja mešanica peptidov, ki pomlajujejo telo, podaljšujejo telomere, upočasnjujejo staranje oziroma podaljšujejo življenje?

Da, obstajajo peptidi, ki lahko prispevajo k splošnemu zdravju telesa. Natančneje, peptidi, kot sta Endoluten in Protector 3 Plus, so znanstveno potrjeni za podaljševanje telomer z aktiviranjem telomeraze. Telomere imajo vlogo pri staranju, njihovo podaljševanje pa je povezano z možnimi učinki proti staranju.

Za podporo zdravja vseh organov je priporočljivo jemati peptide, namenjene splošnemu dobremu počutju organov. Vendar pa je ključno opozoriti, da je za najboljše možno zdravje telesa pomembno tudi ohranjanje zdravega življenjskega sloga s kakovostno prehrano in telesno dejavnostjo. Tako lahko kombinacija ustreznih peptidov skupaj z zdravo prehrano in gibanjem prispeva k splošnemu dobremu počutju in upočasni staranje.

Bralec revije nas je vprašal, ali mu lahko peptidi pomagajo pri depresiji in nespečnosti ter katere peptide naj jemlje in kako dolgo?

Priporočam mu uživanje peptidov, kot sta Protector 3 Plus in Neuro 3 Plus. Bralec naj jemlje dve kapsuli vsakega peptida zjutraj in zvečer, en mesec, ponovi po štirih do šestih mesecih ali prej.

Kakšna je razlika med različnimi vrstami peptidov – živalskimi, rastlinskimi, sintetičnimi? Kateri so učinkovitejši?

Khavinsonovi ultrakratki peptidi, ki so sestavljeni iz dveh do šestih aminokislin, so bili sprva narejeni iz živalskih beljakovin, danes pa jih večinoma proizvajajo sintetično. Njihov postopek proizvodnje je strogo varovana skrivnost. Uporaba sintetične proizvodnje omogoča natančen nadzor in doslednost pri ustvarjanju teh peptidov. Ne glede na to, ali gre za živalske ali sintetične peptide, je učinkovitost teh peptidov v njihovi edinstveni sestavi in možnosti vplivanja na različne biološke funkcije v telesu.

Kaj je najnovejše glede peptidov?

Zdravljenje proti parodontitisu in proti pigmentoznemu vnetju mrežnice.

Eva Majnik

 

NAROČITE PEPTIDE:

Cardio 3 Plus – Peptidi za srce in ožilje (60 kapsul)

Vision 3 Plus – Peptidi za (60 kapsul)

Respiro 3 Plus – Peptidi za (60 kapsul)

Polo 3 Plus – Peptidi za (60 kapsul)

Lady 3 Plus – Peptidi za (60 kapsul)

Neuro 3 Plus – Peptidi za (60 kapsul)

Nephro 3 Plus – Peptidi za (60 kapsul)

Za pomoč pri naročilu lahko pišete na sanela@misteriji.si ali pokličete na 051/307 777.